Friday, October 7, 2011

Bajet 2012 !!! komen akak


Lets tengok apa yang menarik untuk kita kongsi

Jumlah bajet – RM232.8 bilion
Perbelanjaan Operasi
– RM181.6 bilion

Perbelanjaan Pembangunan – RM51.2 bilion

Infrastruktur:

RM5 bilion adalah utk pembangunan infrastruktur asas luar bandar, termasuk RM1.8 bilion utk Jalan Luar Bandar & Jalan Perhubungan Desa.

mirch : banyak ler pasne destinasi cikcur sebab dapat anak ikan pedalaman



FELDA

Kerajaan akan peruntuk RM400juta utk naik taraf infrastruktur bekalan air secara berperingkat di kawasan-kawasan FELDA yg terpilih

Peneroka FELDA akan terima “durian runtuh” yang mana jumlahnya akan diumumkan sebelum penyenaraian dilakukan.


mirch : terima kasih pada pembangkang sebab timbulkan perlbagai isu negatif terhadap Felda, skrg nahhh ambik bnyk kerajaan kasi sebab nak jaga hati


Pengecualian cukai kereta hibrid

Pengecualian sepenuhnya duti import & duti eksais bagi mengimport kereta hibrid & elektrik akan dilanjutkan sehingga 2013.

mirch : huh Kater akak baru setahun lebih jer, so abaikan



Kakitangan Awam

Kerajaan akan wujud lebih banyak mata gaji. Ini bermakna, penjawat awam akan mendapat gaji maksimun lebih tinggi, sehingga kepada 37.7 peratus. Kakitangan awam akan mendapat kenaikan gaji antara RM80 hingga RM320

Dalam skim baru menikut time-based, guru akan dapat gred 44 pd tahun ke-8 & gred 48 pd tahun ke-16.

mirch : x clear gred aper dan kaedah menentukan sapa yang layak dapat kenaikan 37% tu??? adakah 37% tu untuk Gred JUsa sahaja?? matilah yang golongan tertinggi dapat makan 'banyak kek' . Gred 41 dan 44 , dapat kenaikan berapa sen??

cikgu cikgu perlu senyum sebab kalau dulu Gred E sajok yang cepat naik gaji, now rasanya cikgu akan lebih cepat naik pangkat !!!



Kenaikan pencen:
600,000 pesara kerajaan akan dapat kenaikan pencen pesara sebanyak 2% setahun.

Lanjut Umur persaraan:

Kerajaan setuju lanjutkan umur persaraan wajib kepada 60 tahun daripada 58 tahun bg mengoptimumkan sumbangan pegawai perkhidmatan awam.

mirch : ohhh makin ramai makcik dan pakcik kat tempat kerja.. ohh i need more fresh LOL


Subsidi


Beras – Bagi setiap kilogram beras super tempatan, harga asal RM2.40, rakyat hanya bayar RM1.80. Subsidi kerajaan 60 sen.

Gula – bagi setiap kilogram gula, harga asal RM2.50, rakyat hanya bayar RM2.30. Subsidi kerajaan berjumlah 20 sen.

Minyak masak – harga RM4.75, rakyat hanya bayar RM2.50

Tepung – harga asal RM1.90, rakyat bayar RM1.35

mirch : uhhh SEMUA ORANG KONSEP MERASA !!!!


Bantuan yuran kepada kakitangan awam:

Kerajaan akan tawar bantuan yuran pengajian kpd penjawat awam, termasuk 5,000 peluang ijazah sarjana & 500 kedoktoran falsafah.

Satu porgam khas akan diperkenalkan utk 175,000 anggota tentera yang tidak layak menerima pencen.

mirch : merasa kot nak wat PHD ??? pitam


Kerajaan akan mengambil langkah2 jangka pendek dan jangka panjang mengatasi kos sara hidup:

Kenaikan harga barang terutamanya bahan makanan & akan ambil langkah bersepadu untuk mengatasinya.

mirch : please KOTAKAN, akak layak mengundi ok**wink pangkah mana yang patut

KAR1SMA akan memberi manfaat kpd 500,000 rakyat, dgn membantu ringankan beban sara hidup.

Menambah kedai kedai Rakyat 1 Malaysia, Membuka dan meluaskan lagi unit kedai rakyat 1 Malaysia, meluaskan lagi menu makanan rakyat 1M .

Bantuan SKIM Rumah Pertamaku

Bagi Skim Rumah Pertamaku, had maksimum harga rumah akan dinaikkan kpd RM400,000 drpd RM220,000.

mirch : huhu akan bertambah hutang kita... apa guna naik gaji 15% for example, tapi hutang nanti naik 30% ?? uhhh bengong.


Bonus kepada kakitangan awam (setengah bulan gaji)

Tambahan bonus setengah bulan gaji dengan bayaran minimum RM 500 ringgit untuk penjawat awam dan bayaran bantuan RM500 ringgit kepada pesara kerajaan. Bayaran ini akan dibuat bersekali dengan gaji bulan Disember 2011.

mirch : APA YANG happy sang at, kawan akak kat bank tu bonus dia dlm RM40k, ada perlu heboh sedunia ??? kasi jer lah dalam sli[ gaji terus sbb nanti harga naik la seklip mata


pandangan uols????



23 comments:

  1. tak sexcited sgt..tak jelas pasal kenaikan gaji tu.
    rm80 - rm320....kalu naik rm80...boring la.

    takda mood la.tak happy.
    belanjawan pic konek dari kak mirch lagi HEBAT.
    *sambil ketuk2 meja*.

    ReplyDelete
  2. all this while time based for teachers is 10 years..now 8 years??thanks god laa if betul..those yg kejer swasta sebnarnyer lagi menikmati byk previldges..bonus busuk2 pun 5 bulan,if gaji they al rm3k kali jer laa...pstuh dpt esop..pastu kalo kursus gi oversea..cikguu nihh nan hadooo..so..tk yah laa nki kecohh sgt if bonus rm500 tuhh..but bersyukur jugak..dapat..alhamdulillah..lehh beli wig kat jenny..n dress kat bukit bintang..bykk oooo..or else lehh beli make up mac..nanti cantikk mcm gugurlllss..makn hatii wokk!!.huhuhu....

    ReplyDelete
  3. i suke yg part student ipt 2 je. hehe

    ReplyDelete
  4. Hmm...mostly tuk kakitangan awam je kan
    mcm kita ni kerja swasta banyak yg tak berkenaan

    Lainlah kalau ada subsidi utk kaum hibrid...
    atau subsidi tuk spedo anak ikan

    ReplyDelete
  5. ok2 je. tgk lah excution die cane. bosan plan2 tp habuk pn xde

    ReplyDelete
  6. cik fazu .. kita tunggu detail dia camner

    wanita .. yer lah uols swasta x der nak annouce gai nak rak

    em-man.. :)

    wok .. uols ada bangalowwww atas tanah..mek nan ado !!!

    ani ..hahhahaha lawak la uols BUT tunggu detail kenaikan gaji n kenaikan tahunan tu camner

    ReplyDelete
  7. apa-apa pun syukurlah dengan keprihatinan kerajaan. Paling tidak pun dapat subsidi petrol dan gas untuk memasak...hehehe

    ReplyDelete
  8. this rmk is getting better that previously.
    adatlah, kena ada give n take as well as that 'tricky' part somewhere.
    to me, najib's plan is great.

    ReplyDelete
  9. lebih tertarik kalo de perubahan pd cukai...
    tp nmpknye tiada perubahan..
    yg sedikit kesal pabila pengecualian dan potongan kat sebelah sini..tp kat sebelah sana bertambah plak...baik x yah announce lngsung cmtu..
    tp setuju..kite tgk n lihat..

    ReplyDelete
  10. sokong pendapat u..
    yg kerja kerajaan cuma 1.2 juta..
    Baki rakyat Malaysia yg lain?
    Nak tetapkan gaji minimum jaga dlm bajet 2010 dulu pun x terlaksana...

    ReplyDelete
  11. kannn.....mcm tak der aper2 keistimewan ajer tahun nie.....bajet tahun nie mcm nak panceng rakyat......untuk PRU13....

    akhirnya sedeyyyy.........
    ape pun..thanks lah 1/2 bulan gaji tu.....boleh lah wat beli top up...kak mirch....

    ReplyDelete
  12. Eemm... Everything for goment bodies.. For me yg swasta nie... Rptak semua dapat dinikmati... But at least ade subsidi tu pun dh cukup bagus....

    ReplyDelete
  13. ermm...bajet untuk piliharaya kot kak mirch?

    ReplyDelete
  14. magic > itu confirm hehe

    elly >>yer lah uols

    faiz >>huu uols tgk ler gaji nanti mantap atau tak

    hakimi >> gaji minimum perlu benar2 diteliti, kalau bila tetap paras tu nanti ader yang majikan x nak ambil bekerja, slahkan kerjaan plak ..tu yg dia org x berani

    shades >>cukai tiada penekanan kali nier, more bagi pada org miskin kan

    suci >> agreed uoos, this budget is better than last year. We can see Najib's effort to bring this country towards High National Income

    Neil >> hehe , tpi kelantan pling terima subsidi bergula sbb org dia manis2 hehehe

    ReplyDelete
  15. asyik2 gomen..swasta..non ado,,,uhuhuhu

    ReplyDelete
  16. bestnya keja ngan gov...kalau la dpt keja ngan gov mak rela jd tukang sapu pun takper...

    ReplyDelete
  17. OKLAH 2 GOv buat yg terbaik sy selalu berfikiran positif pada kerajaan

    ReplyDelete
  18. nih kan gula2 pilihanraya xlama lg nih uols.. harusla rakyat diutamakan, coz rakyat la penentu jatuh bangun nya PRU ke13 xlama lg... timekaseh Najib n Kak Mah... hahaa

    ReplyDelete
  19. Rakyat 26 juta.
    Yang bayar cukai 2 juta plus.
    Sape Nak Jawab?
    Letih aku nak menanggung.
    Mengabihkan boreh ajo

    ReplyDelete
  20. budget kali ni more tu rakyat la...
    so..
    thanks kerajaan...
    tp hopefully jgn ade yg tersembunyi

    ReplyDelete
  21. yang dapat tu tahniah..
    akak ni masa kerja gomen dah merasa
    sekarang ni rileks aja sebab kerja sendiri
    tak ada maknanya tapi tumpang gembira aja la mirch

    ReplyDelete
  22. kau ni mmg nak mamposss

    ReplyDelete

visitors' country

free counters